Verslo paskolos. Ką apie jas turite žinoti?

pagal | 2022-10-17

Verslo paskolos – tai verslo įmonėms teikiamas finansavimas,  bei kreditai, padedantys padengti išlaidas arba finansuoti naujus projektus. Paskolos gali būti trumpalaikės arba ilgalaikės, su įkeitimu arb ne. Palūkanų normos ir grąžinimo terminai priklauso nuo skolintojo ir paskolos gavėjo kreditingumo. Tad šioje apžvalgoje norime plačiau apie jas pakalbėti bei aptarti dažniausiai užduodamus klausimus.

Kodėl įmonės ima paskolas?

  • Norint finansuoti naujo verslo pradžią. Pavyzdžiui, sumokėti už įrangą, rinkodarą ar apyvartines lėšas.
  • Plėsti esamą verslą. Tai gali būti patalpų remontas, naujos įrangos pirkimas arba priimti daugiau darbuotojų.
  • Valdyti pinigų srautus. Taip gali nutikti dėl vėluojančių klientų mokėjimų arba sezoninių paklausos svyravimų. Ar kitoms netikėtoms išlaidoms ar nenumatytiems atvejams padengti
  • Norėdami įsigyti kitą verslą.

Kaip vertinamas kreditingumas?

Kreditingumas vertinamas atsižvelgiant į tokius veiksnius kaip verslo finansinė istorija, kredito balai, pinigų srautai ir gebėjimas grąžinti paskolą. Taip pat, atsižvelgiama į verslo tipą, dydį ir sektorių. Kuo geresnis kredito reitingas, tuo mažesnė palūkanų norma bus pasiūlyta įmonei.

Kokios yra verslo paskolų rūšys?

1. Trumpalaikės paskolos: Šios paskolos paprastai grąžinamos per 12 mėnesių ir jos dažniausiai yra naudojamos netikėtoms išlaidoms padengti arba laikinam pinigų srauto trūkumui užpildyti.

2. Ilgalaikės paskolos: Jos paprastai grąžinamos per 2-5 metus ir dažnai naudojamos didesnėms išlaidoms, pavyzdžiui, plėtrai ar įsigijimams.

3. Naudojant įkeitimą: Paskolos yra užtikrintos užstatu, paprastai turtu arba įranga, kurią skolintojas gali perimti, jei paskolos gavėjas nevykdo įsipareigojimų. Dėl to skolintojas mažiau rizikuoja, o palūkanų norma paprastai būna mažesnė.

Ar naudinga imti verslo paskolą?

Verslo paskolos ėmimas gali būti geras būdas finansuoti naują verslą arba plėsti esamą. Tačiau svarbu įvertinti, ar galite sau leisti mokėti įmokas ir ar jums gali būti suteikta paskola. Taip pat verta palyginti skirtingų skolintojų siūlomas palūkanų normas ir sąlygas. Kai kuriais atvejais palūkanų procentai gali labai smarkiai skirtis, todėl verta skirti  palyginimams pakankamai laiko.

Taip pat turite įsivertinti, jog nuo Liepos mėn, Europos centrinis bankas pakėlė savo bazinę palūkanų normą. Dėl to ateityje gali padidėti įmonių skolinimosi kaina, o tai savaime suprantama atsižvelgs pelningumui.