Gėlių puokštės istorija

pagal | 2022-07-20

Gėlių puokštės šiandien – nemirštanti tradicija šventėse ir įvairiomis progomis. Tačiau ar visada viskas buvo taip pat? Įvairūs augalai jau nuo seno puošia mūsų namus, tačiau prieš įgaunant namų dekoro ar dovanos simboliką, gėlių puokštės ir įvairūs augalai buvo naudojami kaip maistas.

Vėliau gėlių puokštės įgavo kiek kitokį vaidmenį – kartu su gėlėmis buvo laidojami faraonai bei kiti svarbūs asmenys. Vėliau puokščių istorija pradėta skirstyti pagal religiją. Pasidomėkime istorija kiek plačiau.

Gėlių puokštės religijose

Kadangi pagonys tikėjo gamta ir jos galiomis, gėlių puokštės čia turėjo didelę reikšmę. Augalai buvo pasirenkami pagal tam tikras augalų gydomąsias savybes, kurios tikėtina sustiprėdavo įvairių švenčių metu. Jos buvo naudojamos ne tik kaip graži apeigų puošmena, bet ir vienas iš svarbiausių apeigų įrankių šventinimui. Įvairių tikėjimų dėka gėlės turėjo ypatingą reikšmę ir pranašystes ateičiai. Pasirinkus tinkamus augalus puokštei, žmonės tikėjo, kad tai gali atnešti derlingesnius metus.

Gėlių puokštės ir krikščionybės laikais turėjo savo poziciją. Kiekviena gėlė turėjo savo reikšmę ar simboliką. Gėlėmis buvo puošiami altoriai, kurie ne tik atrodydavo įspūdingai, bet ir suteikdavo daugiau gražaus simbolizmo.

Gėlės – aprangos ir interjero detalė

Gėlių puokštės XIV–XVa. tapo tikra aprangos puošmena. Jos ne tik gražiai atrodydavo, bet ir skleisdavo nuostabų aromato, dėl ko dar labiau sustiprindavo aprangos efektą. Gėlių puokštės buvo daromas iš kuo labiau kvepiančių augalų, tokių kaip gvazdikai ar mėtos.

Bėgant laikui gėlių puokštės padidėjo ir tapo interjero detale. Dėl savo aromato jos buvo puikus maskuoklis įvairių patalpų kvapų, tačiau tuo pačiu metu taip pat sukurdavo iškilmingą atmosferą. Gėlių kompozicijos buvo stambios, kad išsiskirtų didelėse erdvėse, puošiamos įvairiais kaspinais, nėriniais bei kitais papildomais elementais. Vėliau gėlių puokštės keitėsi savo forma, naudojamais augalais, gėlių akcentais tapo ne tik patys žiedai, bet ir stiebai bei lapai.

Gėlių puokštės šiandien

Kaip ir seniau, taip ir dabar – gėlės yra naudojamos visur. Pavyzdžiui, šventėse jos tampa puikiu dekoru, vestuvėse puošia nuotakos ir jaunojo įvaizdį. Taip pat gėlių puokštes yra įprasta dovanoti įvairiomis progomis ir puošti jomis namus. Nors gėlių simboliką nebėra tokia svarbi, kai kurių švenčių metu vis dar yra laikomasi ,,taisyklių’’ dovanoti tam tikros rūšies gėles. Tačiau vis dažniau puokštės yra pasirenkamos pagal poreikius: priežiūrą, derėjimą prie aplinkos ar aprangos. Dėl šių priežasčių gėlių puokštės yra vis įvairesnės, įdomesnės, tinkamos prie modernaus ir ekstravagantiško stiliaus.