Kaip pasirinkti prausiklį  pagal odos tipą?

pagal | 2022-02-01

Prausikliai gali būti: riebesnei odai, sausesnei odai, acne odai- kai yra probleminių vietų ar spuogelių, universaliam odos tipui, brandžiai odai. Riebesnei odai reiktų rinktis gelinio pagrindo prausiklį, savo sudėtyje turintį pieno rūgšties, kuris gali suskaldyti riebalų  ląsteles  nepažeidžiant pačios odos, o stipriai sausinantys prausikliai, nėra geras pasirinkimas, nes gali įvykti priešinga reakcija, paskatinti dar didesnį riebalų gaminimą. Sausesnė oda taip pat pažeidžiama ir gali pasimatyti net egzemos požymių, jos apsiprausimui  tinka micelinis vanduo, savo sudėtyje turintis hialurono rūgšties arba glicerino. Visi šie elementai palaiko drėgmę, reikalingą jūsų odai. Asmenys susiduriantis su acne spuogais, turėtų rinktis tuos produktus, kurių pagrindą sudaro salicilio rūgštis, tai medžiaga, kuri sausina, dezinfekuoja, ardo riebalus ir gali giliau prasiskverbti į odą ir išvalyti negyvų ląstelių poras. Turintiems universalų odos tipą, reiktų  lengvos tekstūros prausiklio, sudaryto kreminio pagrindo arba iš gelio, nes šie produktai turi veiksmingų  medžiagų riebiai odai ir atvirkščiai, nesausina sausos odos. Brandžiai moterų odai tiktų prausikliai, kurių sudėtyje yra: vitamino C, E, A su glikolio rūgštimi, nes vyresnio  amžiaus moterims  atsiranda raukšlių, didėja pigmentinių dėmelių, tačiau teisingai pasirinktas prausiklis, šiuos procesus gali atitolinti ir galėsit džiaugtis švytinčia veido oda.

Kas gali padidinti odos jautrumą?

Odos jautrumą gali padidinti klimato kaita, temperatūrų svyravimai. Šaltu oru sumažėja odos liaukų sekrecija, todėl oda greičiau išsausėja, taip pat poveikį odai gali turėti oro kondicionieriai bei centrinis šildymas. Vasarą esant karštam orui, išsiskiria daugiau prakaito, jam išgaravus, oda pasidaro sausa. Dažnai naudojant prausiklius ir muilus su surfaktantais galima pažeisti apsauginį odos barjerą ir išbalansuoti natūralią odos pH pusiausvyrą. Odos jautrumą gali sukelti ir kai kurie vaistai ar radioterapija, bet užbaigus gydymą jautrumas turėtų praeiti.

Kodėl senstanti oda linkusi į jautrumą?

Senstant odai sutrinka odos pH, sumažėja odos akvaporinų kiekis, todėl  greičiau išgaruoja vanduo ir senstanti oda  linksta į jautrumą.