Unikalus indiškas sūris Panyras

pagal | 2021-07-29

Panyras – unikalus indiškas sūris jūsų stalui

 

Yra žmonių, kurie negali sėsti už stalo, jei ant jo nėra mėgstamo sūrio. O kai jau visi sūriai išragauti, dar ir būtinai turi bėgti į parduotuvę nusipirkti nematyto neragauto užsienietiško sūrio. Tokiems žmonėms turėtų patikti panyras.

 

Panyras – tai specifinis baltas varškės sūris, būdingas Indijos virtuvei. Panyro sūris gaminamas iš karvės arba buivolės pieno. Tai minkštas sūris, kuris pagaminamas į raugintą pieną dedant vaisių ar daržovių kilmės rūgštį, pavyzdžiui, citrinos sultis ir taip paskatinant varškės susidarymą. Kai varškė paruošta, sūris slegiamas sūrmaišyje. Paruoštas sūris pasižymi įdomia savybe – šildomas jis neminkštėja. Panyras šiek tiek panašus į tradicinius lietuviškus varškės sūrius.

panyras

Istorija

Persų kalboje žodis „panir“ reiškia „sūrį“, tad panyro pavadinimo kilmė nėra labai egzotiška, tačiau paprasta ir suprantama. Paties sūrio recepto kilmė yra diskutuotina. Yra kalbėta tiek apie senovės Indiją, tiek apie Afganistaną ar Iraną. Kai kurie panyro istorijos tyrinėtojai panyro aprašymą atpažįsta vedose. Akivaizdu tai, kad XII amžiaus tekste akivaizdžiai užsimenama apie rūgšties pylimą į pieną ir jo virimą siekiant išgauti tirštą konsistenciją. Kai kurie indų virtuvės žinovai mano, kad panyro receptą XVII amžiuje  į šiuos kraštus atnešė portugalai.

Gaminimas namie

Jei norėtumėte pamėginti pasigaminti panyro patys, trumpai nupasakosime recepto esmę. Pirmiausia į šiltą pieną pilama rūgštis. Tai gali būti citrinų sultys, citrinos rūgštis, rūgštus jogurtas. Rūgštis atskirs varškę nuo išrūgų. Varškė dedama į medžiagą ir drėgmės perteklius nusunkiamas. Galiausiai sūris panardinamas į atvėsusį vandenį 2-3 valandoms. Šis gamybos procesas pakeičia jo tekstūrą ir išvaizdą. Kartais panyras ir laikomas vandenyje, kad išliktų minkštas, elastiškas. Priklausomai nuo regiono, kuriame gaminamas sūris, gali būti įterpiami ir papildomi gamybos etapai. Kai kuriose šalyse  slegiamas su akmeniu kelioms valandoms, kitur – slegiamas tik 20 minučių ir yra minkštesnis. Kartais sūdomas, bet paprastai tradicinis panyras gaminamas be druskos.

 

Panyras yra pati populiariausia sūrio rūšis Indijoje, todėl indiškų receptų su panyru tikrai netrūksta. Šis unikalus sūris valgomas kartu su sausainiais, įvairia duona, naudojamas kaip ingredientas pačiuose įvairiausiuose patiekaluose. Prieš valgant ar dedant į kitus patiekalus panyras paprastai supjaustomas į kubelius. Kartais panyras voliojamas miltuose ir kepamas aliejuje. Panyrą galima kepti grilyje, nes jis nesutežta. Panyro skonis tinka prie špinatų, pupelių, ryžių. Iš panyro gaminami tiek sūrūs, tiek saldūs, tiek aštrūs patiekalai. Panyras sugeria į save prieskonių, marinatų ir padažų skonį, todėl taip mėgstamas gaminant ryškaus skonio patiekalus.

Kulinarinis gyvenimas

Jei dar niekada neteko ragauti panyro, vos tik jo paragavę suprasite, kad jo skonis panašus į kiprietišką išrūgų sūrį anarį arba į Amerikoje valgomą ūkininkų sūrį iš slėgtos varškės. Taip pat šiek tiek primena queso blanco ar queso fresco sūrius. Mūsų lietuviškam gomuriui panyras tikrai nesvetimas ir net nuostabu, kaip greitai galima jį pamėgti, nors jo dar niekada iki šiol neragavai. Drąsiai gaminkite mėgstamus patiekalus su panyru, pamėginkite panyro pasigaminti patys ir paįvairinti savo kulinarinį gyvenimą.

Straipsnį patalpino PazinkEuropa.lt komanda